Wajarkah “Akta Jalur Gemilang” diwujudkan?

Sejak kebelakangan ini sering kali terdengar isu-isu penghinaan terhadap Jalur Gemilang. Bermula dengan hasutan menukar warna putih bendera Malaysia kepada hitam di media sosial sebagai lambang protes terhadap kerajaan dan disusuli pemasangan Jalur Gemilang secara terbalik.

Sama ada ia dilakukan secara sengaja atau tidak, tindakan ini adalah tidak bertanggungjawab dan merupakan satu bentuk penghinaan terhadap lambang negara.

Dalam masa yang sama tindakan mereka yang tidak bertanggungjawab memaparkan diri mereka tidak mempunyai semangat patriotism terhadap negara sehingga sanggup melakukan perkara yang tidak wajar sebagai warganegara.

Pemasangan bendera yang sudah lusuh, koyak juga merupakan satu bentuk penghinaan terhadap Jalur Gemnilang yang perlu dielakkan oleh setiap orang.

Mengambil kira pelbagai isu yang berlaku, adakah wajar akta khas berkaitan Jalur Gemilang diwujudkan bagi memastikan bendera kebanggaan negara terus dihormati? India sudah lama memperkenalkan akta seperti ini, begitu juga dengan beberapa negara lain.

Apa pandangan anda? Sila nyatakan di bawah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *