Tanaman Cendawan Jerami Jana Pendapatan

Tanaman cendawan jerami atau nama saintifiknya Volvariela Volvace bukan sesuatu yang baru memandangkan perusahaan ini sudah diperkenalkan di Padang Terap, Kedah sejak tahun 2014. Usaha itu dilakukan oleh Pejabat Pertanian Daerah Padang Terap bagi mengatasi pekebun kecil ekoran masalah harga getah yang tidak menentu.

Tanaman ini sangat mudah dan ringkas berbanding cendawan lain kerana mudah tumbuh di medium yang mempunyai selulosa seperti sisa tandan sawit, sisa jerami padi, sisa kulit buah pala. Namun penggunaan sisa tandan sawit dan sisa jerami padi lebih kerap digunakan memandangkan medium tersebut mudah diperolehi.

Cendawan ini sangat mudah tumbuh dalam beberapa hari tanpa perlu menggunakan sebarang baja mahupun racun serangga. Dengan harga pasaran sekilogram sebanyak RM20, ditambah dengan permintaan yang semakin meningkat, pekebun kecil mampu menjana pendapatan sampingan sehingga RM2,700 sebulan sekiranya mampu menyediakan 20 batas tanaman cendawan.

Cendawan ini mampu mencegah pelbagai penyakit seperti diabetis, kurang darah dan anemia. Malah, ia mempunyai kandungan vitamin dan mineral yang tinggi.

Adalah diharapkan agar tanaman ini menjadi tanaman sampingan untuk menambahkan pendapatan bagi pekebun getah dan kelapa sawit memandangkan harga komoditi pasaran tersebut hari ini yang tidak lumayan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *