Sistem JPN ditambah baik atasi masalah Mykad palsu

Beberapa langkah drastik telah dilakukan oleh Kementerian Dalam Negeri pada masa kini bagi memastikan isu-isu berkenaan Mykad Palsu berjaya dibanteras. Antaranya ialah memberhentikan serta-merta pendaftaran lewat kelahiran di Jabatan Pendaftaran Negeri (JPN). Pendaftaran hanya boleh dilakukan di ibu pejabat JPN untuk semak dan imbang.

Keduanya, nazir akan kerap melakukan lawatan mengejut ke semua bahagian JPN bagi memastikan semua tatacara yang telah ditetapkan dipatuhi. Ketiga, pegawai JPN akan ditukar secara pusingan bagi mengelakkan satu-satu pegawai berada di posisi sama lebih daripada 2 tahun seterusnya meminimumkan salah guna kuasa.

Keempat, JPN akan menyemak semula semua sijil lahir yang belum dituntut untuk dinyahaktifkan dari sistem pangakalan data bagi mengelakkan dari di salah guna. Dan kelima, KDN sedang dalam usaha mengusulkan pengwujudan bank data DNA bagi dimasukkan dalam sijil kelahiran.

Segala tindakan yang dilakukan ini adalah diharapkan dapat menyelesaikan kemelut Mykad palsu yang semakin menjadi-jadi yang mengancam kedaulatan negara. Bagi mereka yang terlibat, tindakan udang-undang akan dikenakan dengan hukuman yang wajar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *