Program untuk kawal harga produk makanan tani

Bagi memastikan harga produk makanan tani murah dan berpatutan kepada rakyat, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bakal mewujudkan Agro Mall FAMA. Program yang berbentuk pasar raya ini merupakan lanjutan kepada usaha kerajaan memasarkan hasil pertanian selepas pembukaan Pasar Tani dan Agrobazar.

Memahami masalah petani dan peladang yang tidak menerima hasil yang lumayan disebabkan orang tengah, ditambah dengan harga pasaran yang agak tinggi maka inisiatif penubuhan Agro Mall merupakan suatu yang wajar.

Pasar raya ini bakal menghubungkan golongan petani dan peladang kepada pengguna secara terus. Secara tidak langsung ia dapat mengatasi masalah monopoli orang tengah seterusnya dapat memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak.

Buat permulaan projek ini bakal dilaksanakan di Puchong pada penghujung tahun ini memandangkan projek pecah tanah sedang dilaksanakan pada bulan April. Kita mengharapkan agar program-program seumpama ini dapat dikembangkan bagi memberi manfaat kepada seluruh pengguna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *