PERANG DAGANG ANTARA AS DAN CHINA – SIAPA DULU, AYAM KE TELUR?

SIRI 1 #TRADE

Saya sengaja kongsikan sedikit senario dunia sementara masing-masing hangat dengan situasi politik Malaysia.

Dua kuasa besar ekonomi dunia, Amerika Syarikat dan China telah terlibat dalam satu perang dagang (trade war) yang sudah berlanjutan sekian lama dan semakin menjadi-jadi Januari tahun lepas.

Ketidakstabilan dalam sektor perdagangan dunia ini bermula apabila Presiden Donald Trump mula mengenakan tarif kepada barang-barang import seperti panel solar (solar cells) dan mesin basuh besar (large residential washing machine).

Kemudian, Amerika Syarikat sekali lagi mengumumkan pelaksanaan tarif import terhadap bahan mentah kepada besi dan aluminum (steel and aluminum) pada March 2018.

Pada 22 Mac 2018, siasatan seksyen 301 mendapati China terlibat dalam aktiviti dagangan yang tidak jujur (discriminatory trade practices) untuk pemindahan teknologi, harta benda intelektual (intellectual property) dan inovasi. Berdasarkan perkembangan itu, Presiden Trump telah mengarahkan The Office of the United States Trade Representative (USTR) untuk mengenakan tarif kepada barangan import China yang bernilai 50 bilion USD.

China kemudiannya bertindak balas dengan mengenakan tarif kepada barang-barang yang diimport daripada AS yang bernilai 3 bilion USD.

Ini bersamaan lebih kurang RM 12,000,000,000.00 !!

Kedua-dua buah negara terus berbalas-balas ‘serangan’ dengan meluaskan cukai import terhadap barang-barang dagangan mereka. Maka bermulalah perang dagang antara dua kuasa besar ekonomi dunia.

Apa itu TARIF?

Kalau mereka yang kurang pasti, tarif ialah sejenis cukai yang dikenakan ke atas barangan apabila mereka dibawa masuk merentasi suatu sempadan negara.

Pengenalan tarif ini sudah pasti akan memaksa peniaga di Amerika Syarikat dan China yang terpaksa menaikkan harga barang disebabkan cukai yang tinggi. Ini seterusnya boleh memberi kesan kepada keuntungan perniagaan disebabkan pelanggan yang memilih untuk mencari alternatif yang lebih murah.

Sekatan tarif ini sudah semestinya memberi kesan ekonomi kepada kedua-dua buah negara. Malahan, negara serantau juga turut merasai kesan akibat perang dagang yang sedang berlaku ini.

Apakah kesannya kepada Malaysia?

Bagaimana kita boleh bermanfaat dalam situasi ini?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *