Penjimatan kos RTS wajar dinikmati pengguna

Kenyataan Media:
1 November 2019

PENJIMATAN KOS PROJEK RTS WAJAR DINIKMATI PENGGUNA

Saya menyambut baik pengumuman yang dibuat oleh Perdana Menteri YAB Tun Dr Mahathir Mohamad semalam berkaitan keputusan kerajaan untuk meneruskan projek Laluan Sistem Transit Rapid (RTS).

Umum mengetahui mengenai masalah kesesakan di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin Sultan Iskandar (CIQ) dan Tambak Johor; dan juga telah sering kali saya bangkitkan di Dewan Rakyat sebelum ini.

Oleh itu, saya yakin dengan iltizam kerajaan menangani masalah kesesakan tersebut dan memudahkan urusan keluar masuk khususnya buat rakyat Malaysia ke Singapura.

Selain itu, penjimatan kos sebanyak 36 peratus daripada RM4.93 billion ke RM3.16 billion adalah selari dengan hasrat kerajaan untuk memastikan perbelanjaan yang berhemah dalam projek-projek bernilai tinggi.

Saya berharap penjimatan kos ini akan dapat dinikmati oleh rakyat dengan memastikan harga tiket yang lebih munasabah kepada pengguna tanpa menjejaskan mutu perkhidmatan yang akan ditawarkan.

Semoga pembinaan projek RTS dapat berjalan lancar dengan pengurusan tatakelola yang baik serta dapat dipantau secara telus dan terbuka.

AKMAL NASIR
Ahli Parlimen Johor Bahru
Ketua Angkatan Muda KEADILAN Malaysia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *