Penetapan baru untuk kurangkan kos sara hidup

Berdasarkan hasil Mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara Kedua, pihak KPDNHEP akan melaksanakan beberapa perkara yang telah ditetapkan untuk memastikan kos sara hidup negara dapat dikurangkan.

Cadangan menambahkan beberapa item makanan terpilih sebagai barangan kawalan sebelum ini telah berjaya dilakukan. Ayam standard, telur ayam gred C, kobis bulat import, ikan kembung dan kelapa biji akan menjadi barangan kawalan. Mekanisme pelaksanaan cadangan ini akan dibincangkan bersama kementerian berkaitan.

Kerajaan memahami perniagaan dalam talian (e-dagang) berjaya mengurangkan peranan orang tengah dalam urus niaga seterusnya memberikan harga barangan lebih murah. Untuk memperkasa lagi sistem perniagaan ini kepada sistem e-dagang tanpa tunai, KPDNHEP akan menubuhkan Jawatankuasa Tindakan Kebangsaan E-dagang . Jawatankuasa tersebut akan menguatkuasakan undang-undang dan menerima aduan pengguna berkenaan perniagaan dalam talian (online).

Justeru, diharapkan agar usaha ini mampu membantu rakyat menangani kenaikan harga barang dan seterusnya mengurangkan kos sara hidup. Pelbagai langkah proaktif lain akan dimainkan oleh pihak kementerian bagi memastikan usaha-usaha mengurangkan kos sara hidup negara berjaya dilakukan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *