Mansuhkan penggunaan poster dalam pilihan raya?

Dijangka pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-15 tidak akan ada lagi perang poster yang memaparkan calon-calon bertanding.

Pengerusi Jawatankuasa Khas Pembaikan Sistem dan Undang-Undang Pilihan Raya (ERC) Malaysia, Tan Sri Ab Rashid Ab Rahman berkata cadangan itu dikemukakan berikutan pelbagai masalah yang berlaku disebabkan perang poster termasuk perebutan lokasi.

Sungguhpun negara-negara maju sudah tidak mengamalkan kaedah ini, Malaysia masih lagi negara yang mengamalkan perang poster dan perang bendera dalam siri pilihan raya yang dipertandingkan.

Tambahan pula kewujudan perang poster telah menyebabkan pembaziran wang yang banyak khususnya dari aspek bahan-bahan bercetak yang hanya sekali cetak dan tidak boleh dikitar semula.

Namun begitu, pemansuhan kaedah perang poster secara total dipelbagai peringkat belum tentu sesuai memandangkan ada kawasan-kawasan tertentu khususnya di kawasan luar bandar masih memerlukan kaedah ini untuk berkempen bagi memperkenalkan calon bertanding dan memaparkan suasana pilihan raya.

Pun begitu terdapat cadangan untuk menggantikan kaedah perang poster digantikan dengan billboard sebagai solusi terbaik.

Apa pandangan anda? Sila nyatakan di bawah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *