Makanan “Food Truck” mahal?

Perniagaan secara food truck merupakan perniagaan yang unik kerana mudah bergerak dan sudut peragaan barangan yang lebih baik. Memandangkan perniagaan food truck termasuk dalam Pelan Inisiatif Strategik Pembangunan Penjaja dan Peniaga Kecil 2015-2020, maka Program Transformasi Peniaga (Food Truck) telah diwujudkan oleh KPDNHEP.

Melalui program ini, peniaga kecil akan diberikan bantuan pinjaman sebanyak RM 100,000 bagi tujuan pembelian food truck. Pembelian kenderaan ini mampu mempertingkat bakat dan mengembangkan perniagaan. Selain itu, peniaga turut dilatih melalui Kursus Pemantapan Usahawan Food Truck oleh pihak kementerian secara percuma bagi mempertingkatkan keberkesanan perniagaan

Namun, rata-rata reaksi netizen menggambarkan bahawa harga makanan yang dijual oleh peniaga-peniaga Food Truck adalah lebih mahal daripada biasa.

Patut pantau harga tapak, pastu pantau harga makanan. Ni ramai ‘duk’ makan atas angin, itu yang harga makanan mahal. Sepatutnya harga murah dari kedai, ini tidak.

Hafiz Rahman

Oleh yang demikian, saya berpendapat model perniagaan Food Truck perlu diteliti semula bagi melihat faktor-faktor yang menyumbang kepada jualan harga makanan yang mahal.

Tidak dinafikan pernigaan Food Truck adalah trend perniagaan yang banyak diceburi oleh orang muda disebabkan kemudahan mobiliti dan konsepnya yang unik.

Namun begitu, harga makanan yang ditawarkan perlulah berpatutan agar dapat menarik pelanggan. Pada masa yang sama, kerajaan juga boleh membantu merangka model perniagaan yang lebih mapan agar peniaga tidak menanggung kos yang terlalu tinggi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *