LAWATAN KERJA KAWASAN PARLIMEN

Pada hujung minggu lalu, saya telah melakukan lawatan rutin kerja di kawasan Parlimen Johor Bahru.

Lawatan kerja saya bermula dengan mennyertai solat Jumaat bersama penduduk setempat di Masjid Larkin Perdana, Johor Bahru. Kebetulan pada masa yang sama, Bank Rakyat ada buat serahan bantuan zakat kepada masjid tersebut.

Saya telah diberi ruang untuk menyampaikan sijil pentauliahan dan juga meninjau kawasan lapang di belakang masjid yang pernah dimohon untuk didirikan rumah imam. Saya akan cuba untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai permohonan tersebut.

Pada keesokan harinya, lawatan kerja saya diteruskan ke Plaza Mara di Larkin, Johor Bahru untuk membuat tinjauan dan mendapatkan maklumbalas daripada pengurusan MARA.

Pada masa yang sama, saya sempat juga bertukar pengalaman dengan pengarah MARA Johor ketika mana YB Rafizi dan saya ada buat pendedahan demi pendedahan mengenai ketirisan dalam MARA ketika zaman kerajaan terdahulu.

Bagi isu tempatan, pengurusan MARA memohon untuk diadakan parkir bas persiaran dihadapan bangunan bagi membantu para peniaga di Plaza tersebut.

Alhamdulillah perkara berkenaan telahpun mendapat makluman Datuk Bandar (dan telahpun diadakan lawatan tapak) dan insyallah kita akan cuba dapatkan perkembangan lanjut secepat mungkin.

Kemudian, pada hari yang sama saya berkesempatan untuk melawat Sekolah Kebangsaan Angkatan Tentera yang terletak di Kebun Teh, Johor Bahru.

Saya ingin mengambil peluang untuk melihat sendiri bekalan meja-meja baru di kantin sekolah tersebut mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

Seterusnya saya dibawa melihat bangunan (di ruang murid-murid menunggu ibubapa) yang mana bumbungnya telah lama dimakan anai-anai.

Saya ucapkan terima kasih kepada Pengarah Pendidikan Daerah dan pasukan yang turut serta. Insyallah kita akan diteliti agar keselamatan murid-murid terjamin.

P/S: Al Fatihah buat Allahyarham Guru Besar Kamarudin yang telah kembali ke rahmatullah Khamis lepas. Moga rohnya dicucuri rahmat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *