KEYAKINAN PELABUR ASING KEMBALI PULIH?

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2019/01/27/aliran-masuk-bersih-dana-asing-meningkat-pelabur-mula-yakin-saham-malaysia/?fbclid=IwAR1X4BxvGXvox5eBqyqF4JNK9vrPL9tmu78Pl_eVWTtu8cd75K2VvaFZBeE

Ketidaktentuan suasana politik semasa di peringkat global menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan dana asing yang lebih ideal buat masa ini.

Ketegangan hubungan dagangan antara Beijing dan Washington yang berterusan serta isu Brexit di United Kingdom membuatkan pelabur asing lebih selesa untuk beralih ke pasaran negara yang sedang pesat membangun.

Berdasarkan perkembangan politik global semasa, kesempatan harus diambil oleh Malaysia untuk terus meningkatkan keyakinan pelabur asing terhadap kebolehan ekonomi negara.

Walaupun indeks penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) mencatatkan penyusustan sejak perubahan pentadbiran kerajaan, ia adalah tindak balas pasaran yang biasa. Ketidaktentuan dalam perubahan dasar kerajaan boleh menyebabkan pasaran tidak menentu tetapi hanya dalam jangka masa pendek.

Saya akan terus mengikuti perkembangan pelaburan asing dalam negara. Situasi politik global yang rumit dan mencabar sedikit sebanyak memberi kelebihan kepada Malaysia sebagai sebuah negara yang lebih stabil.

Pelaburan asing yang meningkat sudah pastinya akan memberi manfaat kepada ekonomi dan rakyat daripada segi peluang pekerjaan dan pendapatan per kapita negara.

APA ITU FBM-KLCI?
Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) pula dikenali sebagai FTSE Bursa Malaysia KLCI bermula dari 6 Julai 2009. Indeks FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM-KLCI) yang menjejaki prestasi 30 buah syarikat tersenarai awam terbesar di papan utama mengikut kedudukan, adalah indeks penanda utama di Bursa Malaysia.

Rujukan: 
http://www.utusan.com.my/…/memahami-indeks-pasaran-bursa-ma…

https://www.bharian.com.my/…/bursa-malaysia-menyaksikan-pem…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *