Jadual Sabtu yang sibuk di Johor Bahru

Program 1

Semalam telah berlangsung larian Cancer Run yang diadakan di Dataran Bandaraya Johor Bahru.

Saya telah diberikan peluang untuk menyempurnakan Flag Off kepada lebih 700 pelari yang turut serta.

Saya berharap acara ini bukan acara larian semata-mata tetapi turut meningkatkan kesedaran mengenai penjagaan kesihatan yang lebih baik untuk menghindari kanser.

Terima kasih kepada para penganjur dan peserta yang telah menjayakan program ini.

Program 2

Pada hujung minggu lalu, saya telah turut serta dalam program Gotong Royong bagi membersihkan kawasan sekolah di Sekolah Kebangsaan Kompleks Uda, Bandar Baru Uda.

Kemudian, saya telah bersama penduduk setempat dalam satu Program Penutup Gotong Royong Denggi di Flat Jalan Barli Skudai Kanan.

Terima kasih kepada pihak penganjur dan para peserta yang terlibat secara sukarela dalam memastikan persekitaran yang bersih.

Di samping itu, aktiviti seperti ini juga saya yakin akan dapat mengeratkan lagi hubungan masyarakat setempat.

Program 3

Sabtu lalu saya berada di Sekolah Kebangsaan Mohd Khir Johari bagi Perasmian Penutup Program Karnival Keusahawanan yang telah diadakan.

Saya merasakan ini adalah satu inisiatif yang sangat baik bagi membudayakan keusahawanan dalam kalangan masyarakat Malaysia sejak di bangku sekolah lagi, selari dengan hasrat kerajaan.

Sebelum ini pun saya telah menekankan pentingnya untuk negara menghasilkan bakat-bakat usahawan yang akan menjadi salah satu pemacu utama ekonomi negara.

Tahniah kepada pihak sekolah dan saya berharap karnival keusahawanan seperti ini dapat diadakan di sekolah-sekolah yang lain juga.

Program 4

Sabtu malam yang lalu, saya berbesar hati memenuhi jemputan daripada komuniti Cina Tiong Hua bagi Majlis Penutupan Pesta Tanglung Johor Bahru yang diadakan di Wisma Tiong Hua.

Dalam ucapan pada malam itu, saya telah menekankan betapa uniknya masyarakat Malaysia yang berbilang kaum bebas untuk mengamalkan kepercayaan dan menyambut perayaan masing-masing.

Masyarakat Malaysia sememangnya telah dibentuk dengan nilai tolak ansur dan hormat menghormati, yang telah menjamin keamanan negara sehingga ke hari ini.

Kita tidak seharusnya mensisihkan mana-mana kelompok masyarakat hanya disebabkan sikap buruk yang ditonjolkan oleh segelintir daripada mereka.

Saya berharap setiap anggota masyarakat khususnya di Johor Bahru dapat memainkan peranan bagi membentuk sebuah komuniti yang harmoni dan saling memahami, dan tidak melepaskan tanggungjawab tersebut kepada ahli politik semata-mata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *