Isu baki setinggan Kg Melayu Majidee

Saya telah bangkitkan isu baki setinggan Kg Melayu Majidee, Johor Bahru yang terletak atas Rezab Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-Johor Bahru semalam di Parlimen.

Hampir 40 buah rumah/binaan yang telah menerima notis untuk membuka bangunan / bangsal / pondok yang telah didirikan di atas Tanah Rezab Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) pada hujung tahun lepas.

Saya telah melawat ke rumah-rumah berkenaan bersama-sama dengan Penghulu, Ketua Kampung, Ahli Majlis dan wakil-wakil jabatan dan mendapati rata-rata mereka yang meneroka kawasan tersebut adalah orang lama dan kurang berkemampuan.

Susulan lawatan tersebut, satu Mesyuarat Jawatankuasa Tindakan Penguatkuasaan telah diadakan pada 31 Januari 2019 yang melibatkan semua pihak yang berkaitan dan diikuti dengan mesyuarat susulan pada 18 Febuari 2019 yang turut melibatkan wakil penduduk kampung bagi mendapatkan maklumat yang lebih tepat.

Saya telah kemukakan perkara ini kepada Y.B Menteri Pengangkutan dan juga menyerahkan surat rayuan mewakili penduduk kampung agar kita dapat cari jalan penyelesaian yang baik untuk semua pihak.

Tonton video di sini. https://www.facebook.com/watch/?v=405642216901906

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *