GAGAL HANTAR ANAK KE SEKOLAH AKAN DIDENDA?

Kerajaan sedang mengkaji semula Akta Pendidikan Negara untuk mewajibkan murid-murid melengkapkan persekolahan dari darjah satu sehingga tamat tingkatan lima.

Untuk pengetahuan, Akta Pendidikan Negara kini hanya mewajibkan murid-murid untuk melengkapkan persekolahan dari Tahun Satu sehingga Tahun Enam sahaja.

Oleh itu, menurut Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching berkata ibu bapa yang gagal menghantar anak ke sekolah berdepan kemungkinan dikenakan denda sebanyak RM5,000 ataupun penjara selama enam bulan.

Namun begitu, hukuman ini juga mengambil kira faktor masalah yang mungkin dihadapi oleh ibu bapa untuk tidak menghantar anak ke sekolah khususnya seperti masalah kewangan dan kemudahan persekolahan.

Oleh yang demikian, hukuman ini lebih bersasarkan kepada golongan ibubapa yang tidak bertanggungjawab dan tidak memikirkan masa depan anak sendiri.

Saya telah meneliti komen-komen yang ditinggalkan oleh para netizen mengenai perkembangan ini. Rata-ratanya menunjukkan reaksi yang bercampur.

Selain itu, terdapat juga netizen yang memberikan cadangan untuk dipertimbangkan oleh Kementerian Pendidikan.


Tiada ibu bapa yang dengan niat tidak mahu anaknya melanjutkan persekolahan mereka jika tidak mengalami kesempitan hidup. Mereka ini terpaksa bekerja untuk membantu ekonomi keluarga menyebabkan mereka tercicir alam persekolahan. Ini bukan pilihan tetapi ini sahaja jalan untuk meneruskan hidup. Cadangan saya untuk mengatasi masalah ini, kerajaan ambil mereka sebagai anak angkat negara yang menyediakan persekolahan mereka dan cuba tingkatkan ekonomi keluarga mereka.

Khairul Hafiz Mohamed, pengguna facebook


Di negara maju, diorang ada social welfare services. Macam anak anak yang terbiar akan dirampas hak penjagaan diorang, dihantar ke asrama atau sistem ibu bapa angkat dimana setiap anak angkat akan dibayar RM1000 sebulan.

Mohd Azwan Adnan, pengguna facebook

Yang pasti, perlu lebih banyak kajian dijalankan bagi mengenal pasti langkah yang efektif bagi mencapai 100 peratus anak-anak bersekolah. Perkara ini harus diperhalusi daripada pelbagai aspek melibatkan ibu-bapa, kanak-kanak, struktur masyarakat dan sebagainya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *