ADA SAMAN TAK BOLEH MASUK MALAYSIA?

Mulai 1 April, kerajaan Singapura akan menghalang kenderaan Malaysia atau mana-mana kenderaan asing ke republik itu sekiranya mempunyai saman kesalahan trafik yang belum dijelaskan.

Adakah Malaysia juga berhak membuat peraturan yang sama? Ia bukan untuk menyekat atau menghalang orang luar masuk ke negara ini, tetapi lebih kepada menjaga kedaulatan negara.

Saya telah cuba untuk mendapatkan reaksi netizen mengenai tindakan kerajaan Singapura tersebut. Seramai 111 pennguna facebook telah meninggalkan komen mereka mengenai isu ini.

Rata-rata masyarakat merasakan bahawa kerajaan Malaysia perlu mengenakan sekatan yang sama terhadap kenderaan asing yang memiliki saman trafik.

Malahan, ada juga netizen berpendapat bahawa langkah yang diambil oleh Singapura akan mendisiplinkan rakyat Malaysia yang ingin memasuki negara tersebut secara tidak langsung. Oleh itu, kerajaan Malaysia perlu membuat perkara yang sama supaya undang-undang sedia ada di sini akan sentiasa dipatuhi.


YA..SANGAT WAJAR..Kita sebagai Malaysian kena belajar disiplin macam Singapore…semua undang2 yang dibuat kerajaan mereka telah mendisiplinkan rakyat mereka..Kita sebagai orang luar pun akan automatik jadi patuh dan akan ikut undang2 negara mereka jika kita masuk ke sana..

Jadi saya menyokong 200% jika kerajaan Malaysia baru ini buat perkara yang sama.

Nurul Farhana, pengguna facebook

Saya merasakan perlu diwujudkan satu garis panduan untuk kenderaan asing yang memiliki kesalahan atau saman trafik. Hal ini untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku di atas jalan raya yang mungkin boleh memberi kesan buruk kepada rakyat tempatan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *